Tijekom života čeka nas niz uspona i padova. Neke odrađujemo samostalno i bez prevelike muke, a nekada nam je potrebna nečija pomoć. Bliske osobe mogu biti velika podrška kroz teške trenutke, no katkad je lakše prodiskutirati probleme, ali i primiti savjet od objektivne i stručne osobe.

Psihološko savjetovanje podrazumijeva razgovor s ciljem pružanja podrške i osnaživanja pojedinca. Na prvom susretu klijent i psiholog se upoznavaju, zajedno definiraju područja na kojima žele raditi, i dogovore dinamiku susreta. U početku se preporučuju češći susreti, a kasnije tijekom procesa se obično prorjeđuju. Dinamika se dogovara zajednički, ovisno o procjenama obiju uključenih strana. Jedan susret psihološkog savjetovanja traje do sat vremena, ovisno o temi i aktivnostima susreta.

Razlozi dolaska na savjetovanje mogu biti različiti, te se s obzirom na njih osmišljavaju ciljevi i aktivnosti. Iako motivi mogu biti raznoliki, krajnji cilj je uglavnom isti: unapređenje kvalitete života.

Ipak, najvažnije obilježje psihološkog savjetovanja je da bi ono trebalo biti dobrovoljno, u trenutku kada se osjeti želja za radom na sebi. Proces psihološkog savjetovanja zahtijeva odgovornost i angažman klijenta. Nekada se može imati veći osjećaj napretka, a nekad manji, no svakako se preporučuje da okončanje susreta bude zajednički dogovor klijenta i psihologa.